CHARLES XAVIER – PANDEMIC PIANO

Artiest info
Website
facebook
Label: Happy Note Records

‘De vlag dekt de lading’ is een gezegde dat 100% van toepassing kan zijn voor het nieuwe album “Pandemic Piano” van de Amerikaanse muzikant Charles Xavier uit San Francisco, Californië. In zijn thuishaven is hij beter gekend onder zijn roepnaam ‘The Xman’. Met “Pandemic Piano” brengt hij nu zijn nieuwste zevende album op de markt, een plaat die hij tijdens de coronapandemieperiode heeft opgenomen. Deze plaat volgt zes jaar na zijn vorige release “Happy Note Records Sampler 2016”.

Op dit nieuwe album staan in totaal 28 stukjes zelf gecomponeerde instrumentale pianomuziek die variëren van een kleine halve minuut tot zes minuten voor het langstdurende werkje “Sexual Vibration Chakra”. In die verschillende tracks wisselt hij ook af tussen ambient rock, neo-jazz en melodische stukjes die soms neigen naar wereldmuziek en New Age. Wie begeleidingsmuziek zoekt om naar te luisteren tijdens het mediteren zal in “Pandemic Piano” ongetwijfeld zijn gading kunnen vinden.

Om u een idee te geven van wat u kunt verwachten op dit album voegen we twee stukjes muziek toe in de vorm van audiovideo’s. Eerst speelt Charles Xavier het nummer “You Know”, de allereerste track op deze plaat en daarna kunnen we drie minuten relaxen op het nummer “Swallow”. Voor wie zelf ook al eens plaatsneemt achter het pianoklavier zitten hier misschien wel enkele ideetjes tussen om zelf eens te proberen.

Het instrument piano kwam pas op latere leeftijd in het leven van Charles Xavier die als 16-jarige vooral geïnteresseerd was in drummen. Maar het was de jazzmuziek die hij leerde kennen tijdens zijn studies ‘arrangeur en componist’ aan het beroemde ‘Berklee College Of Music’ in Boston en de daaropvolgende studies aan de ‘Creative Music Studio’ in Woodstock, New York die hem definitief naar de wit-en-zwarte toetsen van de piano hebben gedreven.

De eenzaamheid en de afzondering tijdens de lockdownperiode omwille van ‘Covid-19’ dienden als voornaamste inspiratiebron bij het componeren van deze dromerige stukjes pianomuziek, hoewel dat niet echt blijkt uit de titels die hij aan deze miniwerkjes heeft gegeven. “Pandemic Piano” is een puur soloalbum met enkel pianoklanken gespeeld door Charles Xavier die ook de rol van albumproducer voor zijn rekening heeft genomen. We kunnen deze plaat dan ook vooral warm aanbevelen aan hen die graag achteroverliggend in een luie zetel wil genieten van rustige momenten en bezinning, eventueel vergezeld van een geliefde en/of een lekker glaasje wijn bij kaarslicht of warm gedempt licht.

(valsam)